In deze 'Why Not' schrijft Klaes Sikkema over de lastige balans tussen betrokken zijn en afstand houden.
Niet belemmerd door context
Soms moet je even op de troon in de wolken plaatsnemen: in deze Why Not schrijf ik over de lastige balans tussen betrokken zijn en afstand houden.
Getriggerd door een document dat collega Xander (LinkedIn) mij stuurde moest ik denken aan de grote voordelen van onafhankelijk kunnen denken en doen.
In de tekst die hij stuurde werd een passage aangehaald uit de 'Principia Discordia' waarin Malaclypse klaagt tegen een godin over al het kwaad in de wereld:
"Iedereen doet elkaar pijn, de planeet is vergeven van onrecht, hele samenlevingen plunderen groepen van hun eigen volk, moeders sluiten hun eigen zonen op en kinderen overlijden terwijl hun broers oorlog voeren". Waarop de Godin vraagt: "Waarom is dat erg, als dat is wat je wil?" "Maar dat willen we helemaal niet. Iedereen haat dat juist." zegt Malaclypse.
Waarop de Godin antwoord: "Maar dan stop je er toch gewoon mee!".
Als godin op afstand kan zij vrij en onafhankelijk denken en wordt zij niet belemmerd door de context waarin ze zit.
God's Eye Perspective
Vanuit dit 'God’s eye perspective', ofwel de troon in de wolken, kunnen we dingen vaak beter relativeren. Dingen weer simpel maken los van ego's, belangen en historische bagage. Juist die ego's, belangen en historisch gegroeide gebruiken zorgen er vaak voor dat ogenschijnlijk simpele problemen toch enorm complex worden gemaakt, waardoor we meer dan eens kiezen voor suboptimale oplossingen terwijl er ook betere oplossingen voorhanden zijn of met relatief geringe inspanning te realiseren zijn.
Ik merk zelf dat als ik ergens langer intensief werk ik me steeds meer vereenzelvig met de context waarin ik zit. Het kost me dan steeds meer moeite me los te wrikken en boven de materie uit te stijgen om weer vanuit het ideaalbeeld de brug te slaan naar de werkelijkheid van vandaag de dag. Het bouwen van die brug wordt met de tijd dan steeds moeilijker in plaats van makkelijker.
Toch is dat wat we telkens weer opnieuw doen, we proberen vanuit onze dagelijkse operatie oplossingen voor de complexe knelpunten om ons heen op te lossen. Dat betekent dat we de cadans van de operatie telkens doorbreken om vanuit ons dagelijkse perspectief na te gaan denken over nieuwe oplossingen. Maar juist onze context kan ook enorm in de weg zitten om objectief te blijven kijken.
Laat een buitenstaander meekijken
Ik zou ieder innovatietraject dan ook aanraden om iemand vanuit 'God's eye perspective' mee te laten kijken naar wat er gebeurt en met name ook waarom. Denk daarbij eens aan een complete buitenstaander die geen belangen heeft of misschien zelfs een raad van advies die uit kinderen, kunstenaars of andere vrije denkers bestaat.
Soms kan een enkele simpele vraag van een complete buitenstaander meer waarde toevoegen dan de slimste mensen uit je eigen organisatie of project dat doen.
Waarom niet die functie institutionaliseren en ervoor zorgen dat de “godin”, in welke hoedanigheid dan ook, complex gegroeide situaties door het stellen van de meest basale vragen weer terug in de juiste context plaatst.
Inspirerende groet,
Klaes Sikkema (LinkedIn)
Crisis? Welke crisis?!
Als WE LABS geloven we in oplossingen, niet in problemen. Daarom schetsen we in deze rubriek “Why Not” mogelijke oplossingsrichtingen voor de uitdagingen die we zien.
Denk je met ons mee? Schrijf dan zelf een 'Why Not', waarin je in maximaal 500 woorden een oplossingsrichting voor een maatschappelijk knelpunt beschrijft, en stuur hem naar info@welabs.nl. Wij plaatsen hem vervolgens op deze site en LinkedIn.