In deze 'Why Not' beschrijft Erwin Dolmans een ideologische blik op verhoging van de snelheid in technologische verandertrajecten.
Crisis? Welke crisis?!
Als WE LABS geloven we in oplossingen, niet in problemen. We vinden het te gemakzuchtig om alleen te klagen over alles wat niet goed gaat in de wereld (en dat is nogal wat!) of angst te creëren voor wat mogelijk nog komen gaat. Daarom schetsen we in deze rubriek “Why Not” mogelijke oplossingsrichtingen voor de uitdagingen die we zien. We hopen hiermee medestanders te vinden, die net als wij de schouders eronder willen zetten door een innovatief project of programma te bouwen. Omdat ze geloven dat de wereld verandert door aan de slag te gaan, niet door erover te blijven filosoferen en debatteren.
Deze keer in 'Why Not' beschrijft Erwin Dolmans (LinkedIn) een ideologische blik op verhoging van de snelheid in technologische verandertrajecten.
Innovatie marktplaats
Hoe mooi zou het zijn als alle technologische ontwikkelingen op één platform te vinden waren. Een digitale ontmoetingsplaats waar de grote diversiteit aan use cases en markten met een uitvraag zich konden presenteren. Met toegang voor zakelijke en privé-investeerders om hun fundingdoel naar eigen voorkeur te selecteren. Een marktplaats met vraag, aanbod en financiering op één plek.
Centraal platform
Technisch is dit te realiseren en neutrale moderatie is ook wel te organiseren, maar het blijft een markt van vraag en aanbod die niet ideaal op elkaar zijn afgestemd en met beperkte middelen om alles te realiseren. Met een centraal platform kun je verbeterde efficiëntie en verkorte doorlooptijd bereiken.
Open source technologie
Nog een stapje verder zou open source technologie kunnen zijn. Waarbij gegarandeerd wordt dat de ontwikkelaar niet alleen bindende IP heeft bij uitrol en opschaling, maar ook vergoed wordt voor gemaakte investeringen 'in kind' en middelen voorafgaand aan de proof of concept. Beetje naïef natuurlijk om te denken dat techneuten inzage zouden geven in hun 'brainchild' alvorens ze het concept hebben bewezen en beschermd. Evenzo is het onwaarschijnlijk dat niemand gebruik zou maken van de beschikbaar gestelde kennis en denkrichtingen voor eigen gewin. Afkijken en namaken is al zo oud als de mensheid zelf: "beter goed gejat dan slecht bedacht".
Kritische snelheid realiseren
Toch zou het ons allen sneller en efficiënter verder helpen. Smart city en industry, farming en mobility en wat al niet meer 'smart' kan zijn, de fossiele energietransitie, de circulaire economie en andere hightech-begrippen beginnen immers een baard te krijgen, terwijl ze niet eens echt op grote schaal zijn toegepast. De wens en de technologie zijn er, alleen de snelheid zit er nog niet lekker in.
Vroeger was er altijd een oorlog nodig om een doorbraak (lees: prioriteit en focus) te verkrijgen. De pandemie leek even die aanjager te zijn en de lopende Oost-Europese oorlog kan het alsnog forceren, maar het zou mooi zijn als we ook zonder crisis eens een kritische snelheid konden realiseren in het 'change management' van onze maatschappij.
Met versnellende groet,
Erwin Dolmans
Wil je zelf ook een 'Why Not' schrijven, die wij vervolgens op deze site en onze socialmediakanalen delen? Stuur dan jouw 'Why Not', waarin je in maximaal 500 woorden een oplossingsrichting voor een maatschappelijk knelpunt beschrijft, naar info@welabs.nl.