WE Labs is deze periode druk bezig met het ontwerpen en aanjagen van het gebiedsgerichte Fieldlab 'Foodvalley Waardeert', een experimenteeromgeving die doorpakt op de vaststelling dat boeren, afnemers, gebiedsbeheerders, innovators en publieke instanties als gemeentes en provincies graag willen investeren in een gezonde, duurzame voedselproductie in de regio Foodvalley, waarbij natuurinclusiviteit het toverwoord is. Maar dan wél op voorwaarde dat het ook bedrijfsmatig iets oplevert voor de veehouder en een economisch en ecologisch toekomstperspectief wordt geboden voor het gehele gebied. Duurzaam betekent economisch, ecologisch en sociaal duurzaam.
Het gebied waarop dit door de Rijksoverheid met een EIP-subsidie ondersteunde Fieldlab betrekking heeft ligt grofweg tussen de Veluwe (oost) en de Utrechtse Heuvelrug (west) en tussen de Nederrijn (zuid) en het Eemmeer (noord).
In deze regio is het samenwerkingsverband Regio FoodValley actief (gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Rhenen, Renswoude, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen), evenals het Landbouwnetwerk Regio Foodvalley van waaruit intensief wordt samengewerkt in een (aflopende) Regio Deal.
Hoofdkartrekker en penvoerder van het Fieldlab is de gemeente Ede en WE Labs was actief met de aanvraag en het ontwerpteam en heeft momenteel een rol in het aanjaagteam richting daadwerkelijke uitvoering. De samenvatting van het ontwerpplan is te vinden op Groen Kennisnet.
De betrokken partijen zijn naast de genoemde gemeentes een groot aantal boeren, enkele coöperaties en jonge boeren via een tweetal AJK's, LTO Noord, het waterschap Vallei en Veluwe, de provincies Gelderland en Utrecht, de Christelijke Hogeschool Ede en de Aeres Groep. Allemaal onder de regie van Gerdien Kleijer via de Gemeente Ede en WE Labs, met ook Wilbert Hilkens van Food Supply Chain Labs en Pascal Hazeleger van WeStudios in een actieve rol en in afstemming met Prof. Dr. Ir. Henk Kievit van de CHE.
UPLG Pilot Fieldlab
Parallel aan dit traject is een aanvraag toegekend aan Provincie Utrecht voor het UPLG-maatregelpakket-3 in het kader van de NPLG-plannen van de Rijksoverheid.
WE Labs acteert momenteel als kwartiermaker voor de uitvoer van deze UPLG Pilot Fieldlab in het Utrechtse deel van Foodvalley. De accenten liggen hier op de diverse meetnetwerken (emissiereducties intensieve en gebiedsgebonden veehouderijen, omgevingsnetwerk en watermeetnetwerk), een integrale gebiedsaanpak (ecologie + economie + sociale aspecten: natuurinclusieve landbouw via de Utrechtse Monitor Duurzame Landbouw) en een mestpakket (bodem- en waterkwaliteit en mestverwaarding). In dit traject was Jacqueline Bos van Provincie Utrecht de initiator.
Ontwerp
Het voorstel is om een groot aantal pilots op technologisch, ecologisch en/of managementgebied op te tuigen met een diverse groep betrokkenen, die leiden tot inzicht in, het optimaliseren van de balans en het versterken van dierwelzijn en -gezondheid, natuur en biodiversiteit, veehouders en hun leveranciers en afnemers en innovatieve partijen met de overheid als regievoerder. Als natuurbeheer en biodiversiteit, dierwelzijn, vruchtbare grond, schone lucht en zuiver water van maatschappelijk belang zijn dan moet dit gewaardeerd worden, zowel in inspanning als in meerwaarde voor de boer.
Het Fieldlab focust zich op de regio Foodvalley, een gebied dat onder druk staat qua mestproblematiek, stikstof, fijnstof, waterkwaliteit, bodemkwaliteit en ruimtelijke inrichting en gaat antwoord geven op de vraag wat de bedrijven, burgers en overheden dit gebied in de komende 25 jaar nodig hebben om die druk drastisch te verlagen.
Bij elke pilot wordt door het Fieldlab bekeken of een bepaalde oplossing in de praktijk werkt, waarbij toekomstbestendigheid centraal staat, dus zowel in ecologische als economische zin. Dit zijn vraagstukken waarbij één enkele partij (zoals een boer of coöperatie, een ambtenaar, maar ook het waterschap) op vastloopt en waarbij samenwerking tussen de betrokken partijen de oplossing kan brengen.
Neem voor meer informatie contact op met Xander Pieterse ( ) of Erwin Dolmans ( ).